Владна консервативна партія Хорватії перемагає на виборах, але не зможе сформувати уряд

Керівна консервативна партія Хорватії на виборах здобула більшість місць у парламенті, але недостатньо, щоб сформувати уряд.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Під час виборів керівний консервативний Хорватський демократичний союз (HDZ) на чолі з прем'єр-міністром Андреєм Пленковичем протистояв альянсу центристських і лівих партій, неформально очолюваному президентом Зораном Мілановичем і його Соціал-демократичною партією (SDP).

Після підрахунку понад 90% бюлетенів Державна виборча комісія повідомила, що HDZ отримує 60 мандатів у 151-місному парламенті. SDP отримує 42 місця. Ультраправий Рух за державність посів третє місце, отримавши 14 місць, що зробило його лідером у майбутніх переговорах щодо наступного уряду.

Явка виборців за кілька годин до закриття виборчих дільниць перевищила 50%.

За словами Пленковича, HDZ почне збирати нову парламентську більшість для формування уряду в четвер вранці.

Як зазначається, якщо HDZ залишаться при владі, як очікується, Хорватія продовжить прозахідний курс на підтримку України в боротьбі з Росією. Успіх SDP може вивести її на шлях перемоги на виборах до Європейського парламенту в червні та на президентських виборах у грудні. Це похитнуло б тривале домінування HDZ в політиці і потенційно відкрило б простір для посилення проросійського впливу в країні, подібно до Угорщини та Словаччини.

Читайте також: У Франції ультраправі лідирують у рейтингу на європейських виборах

Як повідомляв Укрінформ, у Хорватії в середу, 17 квітня, відбулися дострокові вибори у парламент.