У Греції страйкують журналісти через низькі зарплати

Найбільша профспілка журналістів Греції - Спілка журналістів афінських щоденних газет (ESIEA) - оголосила 24-годинний страйк у всіх секторах ЗМІ.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Страйк оголошено з 5 години вівторка до 5-ї ранку середи. ESIEA заявила, що виступає проти «анархічних умов праці та дуже низької оплати праці».

У заяві профспілки сказано, що відмова працедавців приватного сектору взятися за розробку колективних трудових договорів «призвела до того, що працівники отримують мізерну заробітну плату», якої «недостатньо для задоволення основних сімейних та особистих потреб».

Профспілка заявила, що низька заробітна плата чинить тиск на журналістістику та журналістів, а зрештою - на надійну та безкоштовну інформацію, яка є «наріжним каменем демократичного функціонування».

Проблема загострюється через збільшення інфляції. Афінська тижнева газета To Vima підрахувала, що впродовж останніх двох років ціни зросли приблизно на 37%.

Читайте також: У Німеччині домовились про припинення страйків в аеропортах

Страйк ЗМІ відбувається за день до 24-годинної демонстрації Загальної конфедерації робітників Греції (GSEE). Ця профспілка вимагає підвищення заробітної плати, повернення до колективних договорів та заходів проти зростання вартості життя.

Очікують, що акція GSEE вплине переважно на функціонування громадського транспорту, а участь працівників у страйках в цьому секторі «зазвичай від високого рівня до загального».

Читайте також: У Словаччині відбулися акції проти звільнень із культурних установ

Як повідомляв Укрінформ, через 36-годинний страйк бортпровідників «Австрійських авіаліній», які вимагали підвищення зарплати, було скасовано близько 400 рейсів.

Фото: Nikolas Kokovlis/Nur