Юлія та Олексій Навальний стали лауреатами «Премії свободи ЗМІ»

Цього року «Премію за свободу ЗМІ» отримають Юлія Навальна та посмертно Олексій Навальний.

Про це повідомляє Укрінформ з посилання на організаторів, WEIMER MEDIA GROUP (WMG).

Церемонія нагородження відбудеться на політико-економічному конгресі Людвіга Ерхарда.

«Юлія Навальна є сміливою лідеркою руху опору в Росії. Після смерті свого чоловіка Олексія, який загинув 16 лютого 2024 року в сибірському таборі від рук катувальників Володимира Путіна, вона є лідером демократичного пробудження в Росії. Протягом багатьох років Навальні були найвидатнішими опозиційними активістами путінської деспотії», - йдеться у заяві журі. У ній зазначається, що у своїй промові в Європарламенті Навальна попередила світ про Путіна, який «не політик, а кровожерливий монстр». Вона закликала вільний світ притягнути Путіна до відповідальності за його агресивну війну проти України.

«Подружжя Навальних вшановується за хоробру та ненасильницьку боротьбу проти жорстокої диктатури в Росії. Вони є обличчями кращої, нової, вільної та демократичної Росії. Вони є героями опору нашого часу, які готові пожертвувати своїм життям заради кращого світу», - пояснили в журі свій вибір.

Навальна прийме нагороду особисто. З промовою виступить лідер Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц.

Читайте також: Євросоюз запровадив санкції проти РФ через смерть Навального

«Премія за свободу ЗМІ» присуджується громадським діячам, які особливо віддані свободі слова, політичному діалогу та демократії. У 2023 році вона була присуджена Гаррі Каспарову, лауреатами попередніх років були Президент України Володимир Зеленський і перший і останній президент СРСР Михаїл Горбачов.

Як повідомляв Укрінформ, Олексій Навальний став також лауреатом «Дрезденської премії миру», яку за нього отримає Юлія Навальна 12 травня в Дрездені.