Археологи знайшли іберійський шолом, який за пів тисячі років перетворився на камінь

Фото

Камінь дивної форми, знайдений археологами під час досліджень Іонічного моря, виявився стародавнім бойовим спорядженням іберійського стилю, а саме практично неушкодженим шоломом, який за понад пів тисячі років обріс конкреціями.

Про знахідку йдеться в матеріалі Fox News, оприлюдненим у вівторок, передає Укрінформ.

«Об'єкт був знайдений у водах поблизу Вендікарі, невеликого острова на південно-східному узбережжі Сицилії»,- зазначається в публікації.

Сицилійське морське управління SopMare, яке опікується захистом стародавніх артефактів у морських водах, повідомило, що об’єкт знаходився на глибині близько п’яти метрів в Іонічному морі. Пошуки здійснювалися за участі дослідників Неаполітанського університету.

Читайте також: Археологи виявили у Помпеях нові фрески

На знімках під водою видно, що піхотний шолом, що обріс мінеральними скам’янілостями, зливався зі скелями на дні моря. Фахівці встановили, що шолом, ймовірно, був виготовлений між 1400 і 1600-ми роками. Це був «cabasset» або «capacete» – іспанською та португальською відповідно – що означає шолом іберійського стилю. Зазначається, що подібний тип спорядження був поширений серед піхоти того періоду, а також використовувався на кораблях.

Повідомляється також, що археологічні групи продовжать пошуки в районі знахідки для отримання додаткової інформації.

Як повідомляв Укрінформ, поблизу грецького острова Касос археологи виявили уламки десяти затонулих кораблів, які належать до часів від Елліністичного періоду до Османської імперії.

Фото: Soprintendenza del Mare / Фейсбук