Чехія відклала міжурядові консультації зі Словаччиною

Чеська Республіка на знак незгоди зі зовнішньополітичним курсом сусідньої Словаччини відклала не невизначений термін міжурядові консультації.

Про це написав у соцмережі Х прем’єр-міністр ЧР Петр Фіала, передає Укрінформ.

«Співпраця зі Словаччиною є важливою, і в наших інтересах мати найкращі відносини. Однак не можна ігнорувати принципові розбіжності в ключових питаннях зовнішньополітичної тематики, наприклад зустрічі глави МЗС Словаччини з главою МЗС Російської Федерації. Тому ми не вважаємо за доцільне проводити міжурядові консультації з урядом Словацької Республіки в найближчі тижні. Ми вирішили перенести заплановану зустріч, про що вже повідомили словацьку сторону», - йдеться у дописі.

Як повідомлялось, глава МЗС Словаччини та Росії Юрай Бланар і Сергій Лавров зустрілися та потиснули один одному руку на дипломатичному форумі в турецькій Анталії минулого тижня. Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який активно пропагує мирні переговори, назвав це прикладом «збалансованої зовнішньої політики», натомість президентка республіки Зузанна Чапутова зауважила, що ця зустріч «не наблизила нас до справедливого миру в Україні, в яку РФ незаконно та невиправдано вдерлася» і найшвидшим шляхом до миру став би наказ Володимира Путіна військам вийти з України.

Читайте також: Чехія закликає якомога більше країн долучитися до її ініціативи про боєприпаси для ЗСУ

Розбіжності між Прагою і Братиславою щодо причин війни в Україні та шляхів її завершення проявилися днями під час зустрічей у рамках Вишеградської четвірки, які проходили в чеській столиці.

Фото: Deník/Zbyněk