В ООН зафіксували нетипово високі для зими температури у Північній півкулі

Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН заявили, що у лютому в Південній півкулі, де зараз закінчився літній сезон, спостерігалася сильна спека, а у Північній – були зареєстровані високі температури, нетипові для зими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новини ООН.

За словами експертів, у деяких частинах Північної та Південної Америки, Африки, Азії, Австралії та Європи спостерігалися рекордні температури або в окремі дні або протягом місяця.

Попередні оцінки показують, що на більшій частині Європи (за винятком півночі) середня температура лютого була як мінімум на 2 градуси Цельсія вищою за норму.

У деяких частинах Центральної та Південно-Східної Європи спостерігаються ще вищі відхилення від норми – на 4-6 градусів.

Таким чином, лютий 2024 року, ймовірно, був найтеплішим або одним із найтепліших місяців лютого за всю історію спостережень у цьому регіоні.

Зазначається, що зима 2023-2024 років у Південно-Східній Європі була на 2-3 градуси теплішою, ніж зазвичай. При цьому спостерігався різкий контраст між холодною Північною Європою та набагато теплішими середніми та субтропічними широтами.

Наприкінці лютого 2024 року в східній частині Центральної Європи та Південно-Східної Європи відбулося значне потепління.

Максимальні температури в деяких місцях сягали 20 градусів і вище, що як мінімум на 10 градусів перевищувало середню температуру лютого.

Читайте також: Зміна клімату збільшує туристичний потенціал Чорного моря

«Аномальна спека відповідає тенденції потепління, що спостерігається з червня 2023 року, в цей період було послідовно встановлено сім нових глобальних щомісячних температурних рекордів, включаючи січень 2024 року. Глобальні температури поверхні моря є рекордно високими. Хоча явище Ель-Ніньйо призвело до підвищення температури в деяких частинах світу, антропогенна зміна клімату є основним фактором, що сприятиме цьому в довгостроковій перспективі», – розповів кліматолог із ВМО Альваро Сілва.

Як повідомляв Укрінформ, вчені Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) заявили, що у 2024 році світ пережив найтепліший січень за всю історію спостережень, ставши вже восьмим поспіль місяцем, який оновив свій температурний рекорд.