Угорщина підпише оборонну угоду зі Швецією перед ратифікацією її вступу до НАТО

Угорщина та Швеція збираються підписати велику угоду в галузі оборонної промисловості, що відкриває шлях для парламенту в Будапешті до ратифікації вступу Стокгольму до НАТО на початку наступного тижня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

«Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина та Швеція збираються підписати велику угоду щодо оборонної промисловості, відкривши шлях для парламенту у Будапешті ратифікувати вступ північної країни до НАТО на початку наступного тижня», - йдеться у повідомленні.

Орбан, який у п'ятницю приймає свого шведського колегу Ульфа Крістерссона, сказав у радіоінтерв’ю, що угода про озброєння стане «останнім актом», необхідним для того, щоб переконати угорських законодавців підтримати заявку Швеції на вступ до НАТО.

Схвалення угорського парламенту – це останній крок, необхідний для вступу Швеції до НАТО, що допоможе військовому альянсу захистити свій східний фланг після вступу Фінляндії у квітні минулого року.

Читайте також: Угорщина може схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО 26 лютого

Крістерссон раніше заявляв, що обидві сторони можуть обговорити співпрацю щодо винищувачів Gripen шведського виробництва, які Угорщина використовує у своїх Військово-повітряних силах.

Угорщина експлуатує 14 винищувачів Gripen за угодою оренди, що закінчується у 2026 році, зараз ведуться переговори про продовження та розширення цієї угоди.

Читайте також: Румунія планує висунути свого президента на посаду глави НАТО - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, правоконсервативна партія «Фідес» наполягала на візиті прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона у Будапешт, перш ніж угорський парламент розглядатиме заявку скандинавської країни на вступ до НАТО.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив 17 лютого, що парламент може ратифікувати членство Швеції в НАТО на весняній сесії, яка розпочнеться 26 лютого.