Венесуела стягує війська на кордон з Гаяною

Венесуела збільшує військову присутність поблизу спірного регіону Ессекібо, який контролюється Гаяною, що може призвести до ескалації напруженості між країнами.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Центру стратегічних та міжнародних досліджень, повідомляє Bloomberg.

У звіті представлені супутникові знімки як доказ того, що Венесуела будує військову базу на острові Анакоко на кордоні з Гаяною. На зображеннях від середини січня видно плацдарм із будівельними матеріалами, три одиниці бронетехніки, важкий річковий паром, а також розчищення нової території в напрямку півночі.

«Ця ескалаційна поведінка з боку Венесуели створює можливості для прорахунків та втрати контролю над подіями на місці», – йдеться у зведенні.

За словами аргентинського аналітика Андреса Сербіна, нарощування військової присутності Венесуели відбувається вздовж усього кордону з регіоном Ессекібо.

«Вони розмістили катери іранського виробництва і протиповітряні системи оборони російського виробництва у Гуірії, в напрямку Атлантики. Це розширення інфраструктури, необхідної для розгортання військових операцій у цьому районі», – сказав він.

Читайте також: Нафта й золото: США запровадили нові санкції проти Венесуели

Нагадаємо, 7 грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив про приєднання до Венесуели частини Гаяни. Того ж дня він наказав державним нафтовим компаніям видати ліцензії на видобування у регіоні Ессекібо корисних копалин та запропонував Національній асамблеї ухвалити закон про приєднання регіону до Венесуели. Пізніше він оголосив про створення "нового штату" в регіоні Ессекібо, який належить Гаяні.

15 грудня лідери Венесуели і Гаяни заявили, що не будуть застосовувати силу один проти одного, і домовилися створити спільну комісію для вирішення територіальної суперечки.

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня Венесуела розгорнула понад 5600 військових неподалік кордону з Гаяною після того, як на тлі територіальної суперечки щодо регіону Ессекібо туди прибув військовий корабель Великої Британії.