У Росії заочно арештували чотирьох соратників Навального

Басманний районний суд Москви заочно заарештував чотирьох членів команди Олексія Навального.

Про це повідомляє Медіазона, передає Укрінформ.

Ідеться про голову ради директорів Фонду боротьби з корупцією Марію Пєвчих, речника Навального Кіру Ярмиш, голову соціологічної служби ФБК Анну Бірюкову та ведучого Ютуб-каналу команди Навального «Популярная политика» Дмитра Низовцева.

Пєвчих, Ярмиш та Низовцев обвинувачуються у поширенні «фейків» про російську армію. Крім того, Пєвчих закидають організацію екстремістської спільноти, а Ярмиш, Низовцеву та Бірюковій — участь у такій спільноті. Також Пєвчих дістала  обвинувачення у «вандалізмі», а Бірюкова — у «виправдання тероризму».

У 2022 році проти восьми соратників Навального, зокрема Пєвчих, Низовцева та Бірюкової, порушили кримінальні справи про «фейки» про армію РФ. Приводом стали їхні висловлювання в ефірі каналу «Популярная политика» про вбивства мирних жителів України. Справу про «екстремізм» проти співробітників ФБК ведуть із 2021 року.

Від грудня 2023 року Пєвчих, Низовцев і Бірюкова перебувають у розшуку. Ярмиш оголосили в розшук у березні 2022-го у зв'язку з іншою кримінальною справою — про підбурювання до порушення ковідних обмежень.

Читайте також: Навального етапували у колонію за полярним колом

Як повідомлялося, Олексія Навального ув'язнили на початку 2021 року. У серпні 2023-го його засудили на 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму у справі про «екстремізм».

Влада РФ системно переслідує прихильників Навального. У жовтні 2023 року суд заарештував адвокатів Вадима Кобзєва, Олексія Ліпцера та Ігоря Сергуніна, які захищали опозиціонера. Їх обвинуватили в участі в екстремістській спільноті, а також у передачі листів Навального з колонії його соратникам.