Грузинська опозиція закликає Київ розслідувати факти нелюдського поводження із Саакашвілі

Грузинська опозиційна партія "Єдиний національний рух" звернулась до влади України із закликом розслідувати факти можливого принизливого і нелюдського поводження з екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі з боку грузинської влади.

Про це повідомляє Ехо Кавказа, передає Укрінформ.

"Стався безпрецедентний випадок - міжнародні організації визнали, що стосовно Саакашвілі було застосовано репресивне, нелюдське поводження. Відповідно, конкретні люди, які вчинили кримінальні злочини проти президента Саакашвілі і брали участь у нелюдському поводженні та насильстві, мають понести кримінальну відповідальність. Ми вважаємо, що Україна має почати робити кроки в цьому напрямку", - заявив голова партії Леван Хабеішвілі.

Він додав, що таке розслідування влада Грузії не буде проводити, тому опозиція звертається з відповідним проханням до української сторони.

Це звернення уже підписали зокрема актори, лікарі та частина опозиції Грузії, заявив представник "Національного руху" Зураб Чіаберашвілі. За його словами, "українська сторона і сам президент Зеленський" завжди "дуже активні", тому що Саакашвілі є громадянином України і "високопоставленим чиновником українського уряду".

Читайте також: У Раді Європи заявили, що Грузія тримає Саакашвілі в «гнітючих і принизливих» умовах

"Природно, кожна держава зобов'язана захищати права своїх громадян, особливо в умовах політичних переслідувань... Ми постійно і методично працюємо в усіх напрямках, як юридичних, так і політичних, щоб домогтися припинення політичних переслідувань у Грузії та звільнення Саакашвілі", - заявив Чіаберашвілі.

Як повідомляв Укрінформ, цього місяця Європейський комітет із запобігання тортурам заявив, що влада Грузії утримує колишнього президента країни Міхеіла Саакашвілі в "гнітючих і принизливих" умовах, які не сприяють його одужанню.

У березні минулого року родина та політичні соратники Саакашвілі оголосили про старт глобальної ініціативи «SAVE MISHA» з метою порятунку його життя, яке з огляду на критичний стан здоров'я третього президента Грузії перебуває під загрозою.