Словаччина відновлює культурну співпрацю з Росією та Білоруссю

Новий міністр культури Словаччини Мартіна Шимковичова скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю, запроваджену у березні 2022 року.

Про це повідомляє DW із посиланням на словацькі ЗМІ, передає Укрінформ.

Документ під назвою «Рішення міністра про скасування наказу про заходи щодо ситуації в Україні» був підписаний 12 січня і набув чинності 15 січня.

«У світі відбуваються десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, митці та культура не повинні платити за це», – йдеться у відповіді Шимковичової на запит словацького видання.

Заборона на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю діяла в країні з березня 2022 року. Тодішній міністр культури Словаччини Наталія Міланова заявила, що міністерство зайняло чітку позицію, засудивши повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

У Словаччині були заборонені будь-які контакти з установами РФ та РБ, організаціями, що базуються на їхній території або мають фінансові зв’язки з державними чи приватними джерелами з Росії, чи Білорусі. Окрім цього, було визначене коло осіб, які можуть мати доступ до чутливої інформації про культурну спадщину, і заборонялося посилатися на Sputnik, Russia Today тощо.

Читайте також: Прем’єр Словаччини заявив, що ветуватиме шлях України в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, після осінніх виборів у Словаччині до влади прийшла популістсько-націоналістична коаліція на чолі з проросійським політиком Робертом Фіцо. 26 жовтня прем’єр-міністр Фіцо заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні.

Фіцо також неодноразово висловлювався за мирні переговори між Україною та Росією.

24 січня в Ужгороді мають відбутися переговори між прем'єр-міністрами Словаччини та України. Фіцо заявляв, що скаже українському колезі, що Словаччина блокуватиме вступ України до НАТО, оскільки, за його словами, це «загрожує Третьою світовою війною».