США передали Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені - Байден

Вашингтон передав Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені після того, як США і Велика Британія завдали другого удару по цьому угрупованню.

Про це заявив журналістам президент США Джо Байден, повідомляє Укрінформ із посиланням на Голос Америки.

"Ми доставили його приватно, і ми впевнені, що добре підготувалися", – сказав Байден, не повідомляючи додаткових подробиць.

США заявили, що завдали додаткового удару керованими ракетами USS Carney з есмінця, щоб знищити радіолокаційну ділянку, яка була постійною загрозою для морського руху.

Іран заперечує причетність до атак хуситів у Червоному морі.

Однак Тегеран підозрюють у постачанні хуситам зброї, і США стверджують, що іранська розвідка має вирішальне значення для того, щоб вони могли здійснювати напади на кораблі.

Глава МЗС Великої Британії Джеймс Кемерон у колонці для The Telegraph наголосив, що у Лондона не було іншого вибору, окрім як атакувати цілі хуситів у Ємені. За його словами, Британія використала усі альтернативні варіанти, зокрема передавала хуситам попередження, однак це не спрацювало.

Читайте також: Удари по хуситах були необхідними і пропорційними - Штати в ООН

Він наголосив, що Червоне море є однією з головних артерій міжнародної торгівлі: близько 15 відсотків світового судноплавства проходить через вузьку протоку, що відділяє Африку від Азії. "Якщо хусити відмовлять суднам у проходженні, під загрозою опиняться життєво важливі ланцюги постачання, а ціни зростуть у Британії і в усьому світі", – наголосив Кемерон.

Він додав, що Британія разом із союзниками готова покласти край діям хуситів.

"Ми надіслали чіткий сигнал: те, що роблять хусити, є неправильним, і ми сповнені рішучості покласти цьому край. Ми будемо працювати з союзниками. Ми завжди будемо захищати свободу судноплавства. І, що дуже важливо, ми будемо готові підкріпити слова діями", – написав Кемерон.

Як повідомлялося, у четвер, 11 січня, США і Велика Британія за підтримки Канади, Австралії, Бахрейну та Нідерландів завдали ударів по десятках військових об’єктів хуситів, аби позбавити їх можливості обстрілювати міжнародні морські шляхи в Червоному морі. Ці удари були націлені на радарні установки й вузли командування та контролю, а також об'єкти, що використовуються для зберігання й запуску безпілотних літальних апаратів, крилатих і балістичних ракет.

Напередодні американські військові завдали нового удару по єменських хуситах, спрямувавши його на радарну установку бойовиків.