Шольц застеріг проти використання фермерських протестів для повалення демократії

Радикальні сили використовують фермерські протести для розхитування ситуації в Німеччині, що є вкрай небезпечним.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у суботньому відеозверненні, передає кореспондент Укрінформу.

«Гнів навмисно розпалюється: екстремісти з гігантською аудиторією у соціальних мережах використовують їх, щоб зневажати будь-який компроміс і отруювати будь-які демократичні дебати. Це токсична суміш, яка має хвилювати нас, і це також мене дуже хвилює», - сказав Шольц.

Він наголосив на важливості зберігати поміркованість і рівновагу, особливо в такі напружені та неспокійні часи, як сьогодні.

Якщо законні протести переростуть у гнів або неповагу до демократичних процесів та інститутів, тоді програють усі, а виграють лише ті, хто зневажає демократію, підкреслив канцлер.

«Закликам до насильства та особистим погрозам немає місця в нашій демократії: шибениця – це не аргумент… Це стосується віртуального простору, так само як і на вулицях, у містах і в селі», - сказав Шольц.

Глава уряду висловив сумнів, що нинішні протести стосуються лише сільськогосподарського дизельного пального чи скорочення субсидій, проти чого виступають фермери, які з початку тижня блокують вулиці в містах і подекуди виїзди на автобани. На його думку, кризи та конфлікти спричиняє загалом невизначеність. «Суперечки є частиною демократії… Але суперечки можуть виснажувати і посилювати невпевненість, а не вести до вирішення конфліктів», - сказав канцлер і додав, що для демократії важливий компроміс.

Він поінформував, що уряд переглянув свою першу пропозицію з урахуванням аргументів фермерів і вважає її хорошим компромісом.

Політик також подякував президенту асоціації фермерів Йоахіму Руквіде за те, що той чітко дистанціювався від екстремістів і «деяких халявників», які закликають до «повстання» і говорять про «повалення системи».

«Це не просто нісенітниця. Це небезпечно», - підкреслив він.

Читайте також: Німецькі залізничники виходять на новий страйк

Як повідомлялося, німецькі фермери протестують проти політики керівної коаліції з понеділка. Десятки тисяч тракторів і інших машин блокують міста та села. Попри запевнення у виключно мирному характері акції, яка триватиме щонайменше до 15 січня, подекуди доходить до прояву насильства та екстремізму.