Президентка Грузії засудила рішення «парламенту» Абхазії передати державні дачі Росії

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі засудила угоду парламенту самопроголошеної Абхазії про передачу Росії комплексу державних дач у Бічвінті, що на узбережжі Чорного моря.

Як передає Укрінформ, про це вона написала у соцмережі Х.

«Я рішуче засуджую чергове захоплення грузинських земель росіянами і політику повзучої анексії. Сильна реакція народу, яку ми бачимо навколо передачі дач у Бічвінті, є прямим результатом окупації. Я закликаю міжнародне співтовариство до сильної та якнайшвидшої відповіді», - наголосила Зурабішвілі.

В МЗС Грузії також розкритикували цю угоду, назвавши її «продовженням російської політики окупації неподільних регіонів Грузії, яка грубо порушує фундаментальні принципи міжнародного права».

Напередодні парламент самопроголошеної Абхазії ратифікував угоду з Москвою, в рамках якої державна дача в цьому сепаратистському грузинському регіоні буде передана Росії.

Комплекс держдач у Бічвінті (або Піцунді) був збудований у 1958-1961 роках, його площа складає близько 180 гектарів. Угода між Росією та сепаратистською Абхазією була підписана у січні 2022 року. Згідно з документом, у власність Росії передається об’єкт, що включає рухоме і нерухоме майно (за винятком земельних ділянок і ділянки акваторії моря).

Читайте також: Медведєв заявив, що Росія може приєднати до себе окуповані регіони Грузії

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні МЗС Грузії висловило стурбованість у зв'язку із заявами президента самопроголошеної республіки Абхазія Аслана Бжанії, згідно з якими в Очамчирському районі з'явиться новий пункт постійного базування військово-морського флоту РФ.