Німецька бригада у Литві захищатиме східний фланг НАТО - Пісторіус

Розгортання бригади Бундесверу в Литві засвідчує готовність Німеччини захищати весь східний фланг НАТО.

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус на спільній з литовським колегою Арвідасом Анушаускасом пресконференції у Вільнюсі після підписання відповідної дорожньої карти, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми готові захищати територію Литви… Ми в Німеччині усвідомили безпекові реалії і посилаємо чіткий сигнал усім, хто почувається в небезпеці… Ми беремо на себе відповідальність і роль лідера на східному фланзі НАТО», - сказав Пісторіус.

Читайте також: Європейцям, можливо, доведеться компенсувати брак підтримки України з боку США – Пісторіус

Він зауважив, що постійний контингент Бундесверу в іншій країні буде розгорнутий уперше: досі німецькі військові виконували за кордоном лише тимчасові місії на ротаційній основі. Пісторіус назвав це інвестицією в майбутнє.

Згідно з підписаною 18 грудня дорожньою картою німецький контингент складатиметься з 4800 військових і близько 200 цивільних працівників. Уже розпочинається розбудова інфраструктури, створення комфортних умов для проживання родин військових неподалік від Вільнюса і Каунаса.

Міністр оборони Литви подякував німецьким партнерам і зауважив, що найбільшою загрозою для всіх держав регіону є російська агресивна політика.

Читайте також: Голова Бюро нацбезпеки РП: Східний фланг НАТО за три роки має бути готовим стримувати агресію Росії

Пісторіус у червні вперше оголосив про плани щодо розгортання німецької бригади у Литві. Це флагманський проєкт у контексті політики безпеки, поштовхом до якого стала загарбницька війна Росії проти України.

У другому кварталі 2024 року розпочне роботу передове командування бригади в Литві, яке до кінця року має перерости у штаб формування. У 2025 році бригада має бути остаточно сформована, після чого розпочнуться її перші тренування. Повної боєздатності бригада досягне до кінця 2027 року.