Російський суд заочно засудив режисера Вирипаєва до восьми років за «фейки» про армію

Басманний районний суд Москви заочно засудив до восьми років колонії режисера, драматурга Івана Вирипаєва за обвинуваченням у поширенні «фейків про армію».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє опозиційний Телеграм-канал Sota.

Вирипаєва визнали винним у справі про поширення «фейків» щодо російських військових за мотивами політичної ненависті. Звинувачення просило заочно призначити Вирипаєву десять років колонії загального режиму.

Приводом для переслідування стали: виступ на радіо Чикаго Radio NVC, інтерв'ю ютуб-каналу «Ходорковський LIFE», ефір на ютуб-каналі «ОВД-Інфо» та публікації на особистому сайті, у тому числі «лист російським театрам», опублікований у березні минулого року.

Читайте також: Навального етапують до іншої колонії особливого режиму

Іван Вирипаєв - російський режисер театру та кіно, драматург, продюсер, колишній арт-директор московського театру "Практика". Лауреат премій "Тріумф", "Золота маска", "Ніка", "Кінотавр". Він виступав проти політичних переслідувань, у тому числі на підтримку Олексія Навального. Останнім часом Вирипаєв мешкає в Польщі.

Як повідомлялося після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вирипаєв звернувся з відкритим листом до російських державних театрів, які ставлять його п'єси, в якому поінформував, що має намір перераховувати свої авторські гонорари до фондів допомоги Україні.

Фото: DW