З початку 2023 року у світі вбили 45 журналістів - «Репортери без кордонів»

Відповідно до щорічного звіту групи "Репортери без кордонів" (RSF), упродовж 11 місяців 2023 року під час виконання службових обов’язків було вбито 45 журналістів, порівняно з 61 журналістом, що загинули торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

"Кількість журналістів, убитих під час виконання службових обов’язків, скоротилася цього року, попри загибель репортерів у секторі Гази за останні два місяці", - заявила у четвер медіа-правова група "Репортери без кордонів".

Як зазначається, це найменший показник відтоді, як у 2002 році загинули 33 журналісти, переважно через значне зменшення кількості смертей представників ЗМІ в Латинській Америці.

"Ми спостерігаємо регулярне зниження (випадків загибелі журналістів - ред), і ми дуже далекі від цифри 140 журналістів, які були вбиті у 2012 році та знову у 2013 році" через війни в Сирії та Іраку", - зазначив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

За його словами, це зниження пояснюється зусиллями міжурядових та неурядових організацій по боротьбі з безкарністю, а також більшою "розсудливістю" самих журналістів.

Читайте також: Під час війни Ізраїлю та ХАМАС загинули 34 журналісти - «Репортери без кордонів»

Як повідомлялося, за час повномасштабного вторгнення в Україні 63 журналісти загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи тортур, про що свідчать дані Міністерства культури та інформаційної політики України.