Уряд Ірландії планує зобов'язати українських біженців платити за житло

Уряд Ірландії планує до кінця 2023 року здійснити заходи, щоб зобов'язати українських біженців платити за житло, а також змінити соціальні виплати.

Як повідомляє The Irish times, про це заявив прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, передає Укрінформ.

"Українцям тут, як і раніше, будуть раді. Жоден українець, який приїжджає до Ірландії, не буде відкинутий, цього не станеться. Однак ситуація, яку ми маємо на цей час, полягає в тому, що їхня кількість дуже велика. Це чинить величезний тиск на розміщення", - сказав Варадкар.

За його словами, відповідні заходи потрібні, аби сповільнити приплив мігрантів, щоб уряд Ірландії мав більше часу для вирішення інших питань, пов'язаних із розміщенням та проживанням біженців.

Читайте також: Тимчасовий захист українських біженців у ЄС офіційно продовжили ще на рік

"Ми не можемо закривати очі на той факт, що у нас є дефіцит житла. Зараз ми перебуваємо в ситуації, коли ми розміщуємо людей у наметах і в опалювальних вагончиках. У нас немає житла. Це не та ситуація, в якій ми хочемо бути. Але якщо ми зможемо сповільнити кількість людей, які прибувають, то у нас є шанс вийти з цієї ситуації", - сказав Варадкар.

За даними уряду, щотижня до Ірландії прибувають 500-800 українців, близько третини з яких перед цим просили тимчасового захисту в інших європейських країнах.

Близько 14 000 українських біженців вже працюють, але уряд розглядає можливість внесення змін до системи соціальних виплат, щоб заохотити більшу кількість біженців до працевлаштування.

Читайте також: Українські біженці в Німеччині щомісяця заощаджують у середньому 500 євро

Як повідомляв Укрінформ, в Ірландії здійснюється проєкт із поетапної видачі карток дозволу на проживання для осіб, які мають тимчасовий захист, зокрема українців.