Саакашвілі заявив про повернення у грузинську політику

Третій президент Грузії Михайло Саакашвілі оголосив, що має намір брати активну участь у грузинській політиці – через рік після заяви про те, що вона його більше не цікавить.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини-Грузія.

«Попри свій стан здоров'я, я маю намір дуже активно долучитися до грузинської політики, паралельно з моєю діяльністю щодо України», – йдеться у заяві Саакашвілі, опублікованій у Фейсбуці.

За його словами, в Грузії не можна, склавши руки, чекати на перемогу України і потрібно активно наближати її «інноваційними та сміливими діями».

Колишній президент також заявив, що від сьогодні має намір брати участь у всіх судових процесах проти нього та закликав до об'єднання всі національні та антиросійські сили.

Читайте також: Президентка Грузії запропонувала одягти на Саакашвілі електронний браслет

Саакашвілі зазначив, що останньою краплею, яка підштовхнула його зробити таку заяву, стали слова на засіданні Верховної Ради Аджарії - головою уряду Торніке Ріжвадзе, який назвав війну 2008 року «боягузливо програною війною».

Як повідомлялося, громадянина України Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

1 лютого 2023 року під час пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Читайте також: Саакашвілі заявив, що розпад Росії почнеться з Північного Кавказу

Верховна Рада України звернулася до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Євросоюзу щодо необхідності негайного переведення третього президента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

фото newsgeorgia.ge