Євросоюз вимагає негайно звільнити всіх політв’язнів у Білорусі

Заява

Європейський Союз виступив із вимогою негайного звільнити всіх політичних в’язнів, яких режим Лукашенка утримує в білоруських в’язницях.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Сьогодні ми відзначаємо Міжнародний день солідарності з політичними в’язнями у Білорусі, на згадку про політичного в’язня Вітольда Ашурка, який загинув у виправній колонії Шклова 21 травня 2021 року. Причина та обставини його смерті досі не були розслідувані… В цей день солідарності ЄС вимагає від Білорусі виконати власні міжнародні зобов’язання та повторює вимогу щодо негайного та безумовного звільнення всіх політичних в’язнів», - йдеться у документі

Високий представник ЄС нагадав, що з літа 2020 року режим Лукашенка здійснив більш як 40 тисяч політично мотивованих арештів та порушив щонайменше 12 тисяч політично мотивованих кримінальних справ. Зараз У білорусі утримуються під вартою майже 1500 політичних в’язнів.

Доповідь Московського механізму ОБСЄ документує той факт, що більшість цих політичних в’язнів утримуються у жахливих умовах, піддаються жорстокому поводженню та тортурам. Багатьом з них було відмовлено в доступі до медичної допомоги. 7 травня білоруський блогер Микола Климович, який страждав від серйозної хвороби серця, помер у в’язниці. Його «злочин» полягав лише у розміщенні карикатури на Лукашенка в соціальних мережах.

Читайте також: Блінкен закликав владу Білорусі негайно звільнити всіх політв'язнів

«Простір для громадянського суспільства був заборонений режимом Лукашенка, і станом на цей час більш як 1283 неурядових установ були примушені до ліквідації. Такі дії, що супроводжуються інтенсифікацією репресій, зробили неможливими будь-які політичні дебати або висловлювання політичної опозиції», - наголосив Високий представник ЄС.

Як зазначається у заяві, систематичні, широко поширені тяжкі порушення прав людини, що вже були скоєні та продовжують коїтися в Білорусі, можуть дорівнювати злочинам проти людяності, як це вказано у Доповіді Комісара ООН з прав людини щодо Білорусі. При цьому Лукашенко продовжує підривати незалежність та суверенітет держави, підпорядковує країну Росії та є співучасником жорстокої злочинної агресії Росії проти України. Він жорстоко карає білорусів за будь-які антивоєнні заяви або за підтримку України.

У день солідарності з політичними в’язнями Боррель наголосив, що Євросоюз продовжує твердо стояти поряд із народом Білорусі та буде продовжувати роботу для забезпечення правосуддя для жертв режиму та притягнення до відповідальності злочинців.

Читайте також: Понад сто нобелівських лауреатів закликають Білорусь звільнити політв’язня Беляцького

Як повідомлялося, після сфальшованих президентських виборів у 2020 році Лукашенко узурпував владу та жорстоко придушив масові протести проти фальсифікацій та порушення громадянських прав.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну офіційний Мінськ надає агресорові широку військову підтримку, розміщує на території Білорусі війська РФ.

ЄС неодноразово заявляв, що вважає режим Лукашенка поплічником путінської Росії та застосував проти Білорусі індивідуальні й секторальні економічні санкції.