Пам’ятник радянській армії перенесуть з центру столиці Болгарії

Міська рада Софії 9 березня проголосувала за постанову, яка доручає меру Йорданці Фандуковій звернутися до центральної влади з проханням перенести пам'ятник радянській армії з центру болгарської столиці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

«За» проголосував 41 депутат, «проти» – 13, ще один утримався.

Звернення до губернатора провінції Софії полягає в тому, щоб перенести пам'ятник радянській армії до Музею соціалістичного мистецтва або на іншу державну землю подалі від центру міста.

Тимчасово виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Болгарії Гулуб Донев заявив, що рішення про долю пам'ятника має бути прийнято лише після дострокових парламентських виборів у Болгарії 2 квітня.

Зазначається, що пам'ятник був встановлений у Софії ще в 1954 році, коли Болгарія перебувала під комуністичним правлінням. Монумент присвячений радянському вторгненню до Болгарії наприкінці Другої світової війни. На сьогодні пам'ятник продовжують шанувати ліві партії.

Читайте також: Парламент Естонії ухвалив закон про демонтаж радянських памятників

Як повідомляв Укрінформ, Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив поправки до Будівельного кодексу і Закону про державне майно, що регламентують демонтаж радянських пам’ятників.

Фото: sofiaglobe.com