Пекін прокоментував скасування візиту Блінкена

У Міністерстві закордонних справ КНР заявляють, що рішення про візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю є внутрішньою справою американської сторони.

Про це Укрінформ повідомляє із посиланням на заяву МЗС Китаю.

У зовнішньополітичному відомстві КНР нагадали, що підтримка контактів і спілкування на всіх рівнях між китайською і американською стороною є важливим спільним розумінням, досягнутим лідерами КНР Сі Цзіньпіном і США Джо Байденом під час їхньої зустрічі на Балі 14 листопада 2022 року на полях саміту лідерів країн Великої двадцятки.

«Одним із завдань дипломатичних команд обох сторін є належне управління двосторонніми відносинами й, зокрема виваженим вирішенням надзвичайних ситуацій. Насправді жодна сторона ніколи не оголошувала про візит (Блінкена до КНР – ред.). Це справа США приймати рішення і ми поважаємо його», - зазначили в МЗС Китаю.

У Пекіні ще раз наголосили на ненавмисному входженні китайського безпілотного дирижабля в повітряний простір Сполучених Штатів внаслідок форс-мажорних обставин і зауважили, що Пекін повідомив Вашингтон про ці обставини, а також надав інформацію про призначення зонда.

Читайте також: У Білому домі кажуть, що Пентагон не радив Байдену збивати китайську повітряну кулю

«Це абсолютно несподівана ситуація, викликана форс-мажорними обставинами, які підтверджуються фактами. Китай завжди діє відповідно до міжнародного права та поважає суверенітет і територіальну цілісність усіх країн. Ми не маємо наміру порушувати і ніколи не порушували територію чи повітряний простір будь-якої суверенної країни», - заявили в китайському МЗС.

«Деякі політики та ЗМІ в США роздули це, щоб атакувати та дискредитувати Китай. Китайська сторона категорично проти цього», - додали у відомстві.

Як повідомлялося, Адміністрація президента Байдена вирішила відкласти поїздку держсекретаря Блінкена до Пекіна після виявлення у своєму авіапросторі китайської повітряної кулі спостереження, яка зависла на великій висоті над ядерними об’єктами у штаті Монтана.

Раніше в Пентагоні заявили, що впродовж декількох днів спостерігали за китайською шпигунською повітряною кулею, яка пролітала над північною частиною Штатів.