У Франції знову страйкують проти пенсійної реформи

У Франції у вівторок, 31 січня, проходить другий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, яка передбачає підвищення з 62 до 64 років віку, що дає право виходу на пенсію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Профспілки, які запланували акції протесту по всій Франції, хочуть продовжувати тиск на уряд і сподіваються, що явка буде такою ж великою, як у перший національний день протесту 19 січня. Тоді на марш вийшли понад мільйон людей.

«Ця реформа є несправедливою та жорстокою. Перехід (пенсійного віку) до 64 років — це регрес в соціальному плані», — сказав генеральний секретар профспілки державних службовців UNSA Люк Фарр.

Зазначається, що протести вже порушили роботу французьких електростанцій, громадського транспорту та шкіл.

У вівторок у Франції курсував лише один з трьох швидкісних поїздів TGV, ще менше місцевих та регіональних поїздів, а робота паризького метро була серйозно порушена.

Половина вчителів початкових класів страйкуватимуть, заявила їхня профспілка, працівники нафтопереробних заводів і працівники інших секторів, зокрема, громадського мовлення, що запустило музику замість новинних програм, також оголосили страйк.

Читайте також: У Мадриді відбувся багатотисячний антиурядовий мітинг

За даними енергетичної групи EDF, енергопостачання Франції скоротилося на 4,4%, або на 2,9 гігават, оскільки до страйку приєдналися працівники ядерних реакторів і теплових електростанцій.

TotalEnergies заявила, що через страйк не постачає нафтопродукти зі своїх французьких заводів. Водночас там додали, що автозаправні станції повністю забезпечені, а потреби клієнтів задовольняються.

Опитування громадської думки показують, що більшість французів виступають проти реформи. Але президент Емманюель Макрон і його уряд мають намір стояти на своєму.

За оцінками Міністерства праці, підвищення пенсійного віку на два роки і подовження періоду сплати пенсійних внесків дасть додаткові 17,7 мільярда євро щорічних пенсійних внесків, що дозволить системі вийти на беззбитковість до 2027 року.

Профспілки кажуть, що є й інші способи зробити це, наприклад, оподатковувати надбагатих або просити роботодавців чи заможних пенсіонерів сплачувати більше внесків.

Читайте також: В Україні кожен п’ятий пенсіонер продовжує працювати

Як повідомлялося, 10 січня прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн презентувала проєкт пенсійної реформи, який передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років і прискорене - вже до 2027 року - збільшення до 43 років трудового стажу, необхідного для отримання пенсії в повному обсязі, без відрахувань.

Ще 2020 року президент Емманюель Макрон мав намір провести у Франції пенсійну реформу, до того ж вельми радикальну - з уніфікацією складної системи з 42 різних режимів, переходом на систему пенсійних балів і заходами, які б заохочували французів працювати щонайменше до 64 років і довше. Підготовка реформи супроводжувалася демонстраціями протесту і страйками (зокрема рекордним страйком транспортників), пандемія ковіду, що почалася згодом, змусила президента відмовитися від планів радикальної перебудови пенсійної системи.