Австрія виступила проти повної заборони видачі шенгенських віз росіянам

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг виступив проти повної заборони видачі шенгенських віз громадянам російської федерації.

Як передає Укрінформ з посиланням на APA, про це австрійський міністр заявив у понеділок під час участі у конференції французького університету Sciences Po у Парижі.

"Ми не повинні перегнути палицю, наприклад, ввівши заборону на видачу віз 144 мільйонам росіян", - сказав Шалленберг.

Читайте також: Кіпр почав масово відмовляти у візах росіянам

При цьому, глава зовнішньополітичного відомства Австрії наголосив на тому, що немає жодних сумнівів у необхідності повної підтримки України у її боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність.

"Жорстока агресивна війна, яку розв'язала росія, є божевіллям. Водночас, ми повинні також думати про день після, тиждень після і місяці після", - заявив він.

Поруч з цим, Шалленберг вважає, що архітектура європейської безпеки так чи інакше повинна буде включати росію і в майбутньому як постійного члена Ради Безпеки ООН, і як ядерну державу.

Читайте також: ОБСЄ не має бути майданчиком для озвучування геноцидних намірів росії – постпред України

Крім того, він заявив про необхідність збереження ОБСЄ та присутності росії в цій організації, оскільки "ОБСЄ – це один з небагатьох майданчиків, що залишилися, де російські дипломати змушені сидіти і слухати наші аргументи, нашу гостру критику агресивної війни росії".

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня Рада ЄС затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з росією.

Читайте також: Посол України закликав Райффайзен та інші австрійські компанії припинити бізнес у росії

Раніше Володимир Зеленський закликав призупинити видачу віз громадянам росії до країн Євросоюзу. Він заявив, що ЄС не має перетворюватися на «супермаркет», доступний для будь-кого. За його словами, повинні бути гарантії, що "російські вбивці чи поплічники терору не скористаються шенгенськими візами".