Головою Верховного суду Мексики стала опозиційна до президента суддя

Верховний суд Мексики вперше обрав головою жінку, яка до цього виступала проти енергетичної програми уряду, що покладалася на державні енергокомпанії.

Про це повідомляє в понеділок агентство Reuters, передає Укрінформ.

«Судді обрали більшістю голосів (шість проти п’яти) Норму Піну головою найвищої судової інстанції Мексики»,- зазначається в повідомленні.

Піна виступала за перехід Мексики на відновлювані джерела енергії, виступивши проти суперечливого закону про електроенергію, який підтримує президент Андрес Мануель Лопес Обрадор. Цей закон надає перевагу державним енергетичним компаніям країни, які залежать від викопного палива.

Читайте також: У Мексиці напали на в’язницю - 14 загиблих, 24 в'язні втекли

Норма Піна змінила на чолі Верховного суду Артуро Залдівара. Вона добилася перемоги у справжній боротьбі з іншою кандидаткою – Ясмін Есквівель, яку номінував президент Обрадор. Есквівель потрапила у скандал, коли в грудні ЗМІ звинуватили її у можливому плагіаті дипломної роботи.

Як повідомлялося, президент Мексики Лопес Обрадор прагне передати контроль над енергетичним сектором національній енергетичній компанії Comision Nacional de Electricidad (CFE) і державній нафтовій компанії Petroleos Mexicanos (Pemex).