У Німеччині обрали слово року - «Перелом» або «Зміна часів»

Словом 2022 року в Німеччині обрано слово «Перелом» або «Зміна часів».

Таке рішення прийняло журі Товариства німецької мови (GfdS), передає Укрінформ.

«Зовсім не нове слово, яке позначає початок християнської ери, а в більш загальному значенні — будь-який перехід до нової ери, було виразно використано у цьому другому значенні федеральним канцлером Шольцом. Напад росії на Україну 24 лютого 2022 року знаменує собою «переломний момент в історії нашого континенту», - поясняє журі.

Філологи нагадують, що в цьому ж контексті федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр говорив про «перелом епохи». Йдеться про повну зміну економічної та енергетичної політики Німеччини, але також перегляд відносин з іншими міжнародними партнерами, такими як Китай. Також відбувся емоційний поворот для багатьох людей.

На другому місці опинився безглуздий, на перший погляд, вислів «війна за мир». Він також стосується російсько-української війни. «Для московської пропаганди це військова спецоперація, для багатьох, особливо в НАТО, просто загарбницька війна. Навіть у політичних партіях з пацифістськими традиціями поширювалася думка, що Україну потрібно підтримувати зброєю, щоб захистити свою державну цілісність і згодом досягти міцного миру у Східній Європі», - йдеться в описі рейтингу, який оприлюднено 9 грудня.

Читайте також: Оксфордський словник назвав словом року вислів «режим гобліна»

На третій і четвертій позиції – слова, які описують наслідки війни - «гальмо ціни на газ» та «інфляційний біль».

Чи не вперше тема війни стала провідною у такій суто лінгвістичній справі як вибір слова року.

Як повідомляв Укрінформ, укладачі словника англійської мови Collins Dictionary назвали “пермакриза” головним словом 2022 року.