IATA прогнозує, що авіагалузь наступного року повернеться до прибутковості

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (ІАТА) прогнозує, що авіаційна галузь знову стане прибутковою в наступному році вперше з 2019 року після майже двох років обмежень у зв'язку з пандемією COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Авіакомпанії втратили десятки мільярдів доларів у 2020 і 2021 роках через пандемію коронавірусу, проте авіасполучення частково відновилося, і деяким аеропортам важко впоратися з попитом.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) тепер очікує, що наступного року чистий прибуток галузі складе 4,7 мільярда американських доларів. Також очікується, що у 2023 році буде перевезено понад 4 мільярдів пасажирів.

Читайте також: Авіакомпанія KLM втратила понад €170 мільйонів через брак персоналу в аеропорту Амстердама

Зазначається, що на поточний 2022-й рік IATA звузила свій прогноз збитків для всієї галузі до 6,9 мільярда доларів з 9,7 мільярда доларів.

«Це велике досягнення, враховуючи масштаби фінансових та економічних збитків, завданих пандемічними обмеженнями, запровадженими урядом», — сказав генеральний директор IATA Віллі Волш.

Читайте також: Wizz Air закриває базу у Молдові через війну в Україні

Водночас, він попередив, що наступного року багато авіакомпаній все ще зіштовхуватимуться з непростими часами, зокрема, через високі витрати та непослідовну державну політику урядів.

«Авіакомпанії повинні залишатися пильними щодо будь-якого підвищення податків або зборів за користування інфраструктурою», — сказав він.

Читайте також: Airbus планує відмовитися від титану з рф протягом кількох місяців

Як повідомляв Укрінформ, українські студенти пройдуть безоплатну льотну практику на базі чеської авіашколи F Air.