росія «зробила» шпигуна наркоторговцем, щоб витягти його з в'язниці у Бразилії - The Insider

росія перетворила на наркоторговця росіянина, якого підозрюють у роботі на російську розвідку, щоб витягти його з в'язниці у Бразилії.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на The Insider, росія зажадала від влади Бразилії провести екстрадицію росіянина, який видаючи себе за громадянина Бразилії намагався потрапити на стажування до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі.

“The Insider та Bellingcat розповідають про співробітника ГРУ Сергія Черкасова, який зміг успішно отримати бразильські документи та спробував влаштуватися стажером до Міжнародного кримінального суду (МКС). Після того, як Нідерланди викрила шпигуна і видала його Бразилії, російська влада не знайшла нічого кращого, ніж сфабрикувати проти нього кримінальну справу про контрабанду героїну, щоб під цим приводом екстрадувати на батьківщину. Але зробили це настільки недбало, що, “копіпастом” вставляючи його ім'я в матеріали реальної кримінальної справи десятирічної давності, самі заплуталися у свідченнях і тим самим лише вкотре підтвердили свій зв'язок зі шпигуном, що провалився”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що у квітні 2022 року громадянин Бразилії Віктор Мюллер Феррейра приземлився в Нідерландах в аеропорту Скіпхол. Він прилетів із США для того, щоб розпочати стажування у Міжнародному кримінальному суді (МКС).

До Нідерландів чоловіка не пустили, затримали і відправили до Бразилії найближчим рейсом, повідомивши бразильській владі, що вважають його особу фальшивою, а його самого — співробітником ГРУ Сергієм Володимировичем Черкасовим, який народився 11 вересня 1985 року.

Але судили Черкасова не за шпигунство, а за використання підроблених документів, що за місцевими законами (з урахуванням того, як довго і часто він їх використовував) призвело до величезного терміну — 15 років позбавлення волі.

У ЗМІ наголосили, що у липні 2022 росія заявила бразильській владі, що засуджений за використання фальшивих документів чоловік - це росіянин Сергій Черкасов, який був наркоторговцем, що переховувався від російського правосуддя, а на початку 2010-х керував мережею контрабандистів, які постачали героїн до росії. На підтвердження цього росія надала Бразилії десятки сторінок обвинувальних документів та письмових свідчень судово-медичної експертизи. Вони стверджували, що Сергій Черкасов був членом злочинного угруповання, яке в період з 2011 по 2013 рік переправляла наркотики з Афганістану через Таджикистан і продавала їх через групи наркоторговців у росії.

Сергій Черкасов, як повідомлялося, зізнався у скоєнні цих злочинів і навіть попросив депортувати на батьківщину.

“Це визнання та прохання про депортацію потішили бразильських правоохоронців, тому що в росії з таким складом злочину (КК 229.1, п. 4) йому світило від 15 років до довічного позбавлення волі. По суті, цей раптовий спалах необґрунтованого патріотизму служив зайвим підтвердженням його причетності до спецслужб”, - зазначається у матеріалі.

Також стверджується, що Черкасов перебував у розшуку. Однак The Insider не вдалося знайти його в жодних базах даних про розшукуваних злочинців, до того, як його затримали в Бразилії. А сам він прилітав до росії щонайменше п’ять разів із 2015 року.

Читайте також: росія активно займається шпигунством у скандинавських країнах — фінська спецслужба

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах затримали шпигуна рф, який намагався потрапити в Міжнародний кримінальний суд (МКС).

Служба розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) затримала російського шпигуна, який намагався потрапити в Міжнародний кримінальний суд (МКС), розташований у Гаазі.

Співробітник російської спецслужби ГРУ намагався потрапити до МКС у Гаазі. Росіянин представився бразильцем, який хотів працювати в МКС як стажер.

Глава служби Ерік Акербум наголосив, що ситуація була б дуже загрозливою, якби чоловік встиг попрацювати в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Фото: theins.ru