Штати довели причетність Ірану до удару «Шахедом» по танкеру неподалік Оману

Американські військові довели, що удар по цивільному комерційному танкеру, нанесений минулого тижня неподалік Оману, був здійснений іранським безпілотником типу «Шахед» – таким, як Тегеран передавав росіянам для нападів на українські міста.

Про це повідомило в вівторок агентство Reuters із посиланням на заяву Пʼятого флоту США, передає Укрінформ.

«Аналіз уламків показав, що аналогічний тип іранського безпілотника, який Тегеран поставив рф для вторгнення в Україну, був використаний для нападу на комерційний танкер біля узбережжя Оману тиждень тому», - йдеться в публікації.

Читайте також: Штати засудили Іран за атаку на комерційний танкер в Оманській затоці

Зазначається, що Пʼятий флот ВМС США, який базується в Бахрейні, оприлюднив фотографії та деталі проведеного розслідування атаки на танкер Pacific Zircon під прапором Ліберії. Представлені, в тому числі, уламки самого ударного безпілотника Shahed-136.

У заяві військово-морського флоту сказано, що безпілотник пробив отвір шириною 30 дюймів (76 см) у задній частині корабля, а вибуховий удар пошкодив бортовий котел, резервуар для питної води та рятувальний пліт.

«Атака Ірану на комерційний танкер, що проходив транзитом у міжнародних водах, була навмисною, кричущою й небезпечною та поставила під загрозу життя екіпажу судна, а також дестабілізувала морську безпеку в регіоні Близького Сходу», - заявив у цьому звʼязку віцеадмірал Бред Купер, головнокомандувач ВМС США на Близькому Сході.

Читайте також: США погрожують новими санкціями Ірану через передачу озброєнь росії

Як повідомлялося, впродовж останніх років, в період загострення в регіоні, повʼязаного з діями Ірану, в водах Перської затоки відбулися численні напади на танкери. Зокрема, в липні 2021 року атака безпілотника вразила танкер із нафтопродуктами, яким керувала ізраїльська компанія. Тоді Іран відкинув звинувачення та не визнав своєї відповідальності.