Лауреатом премії Вацлава Гавела з прав людини став Володимир Кара-Мурза

Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела з прав людини, яка відзначає видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами, у 2022 році став російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза.

Про це повідомив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ в Страсбурзі 10 жовтня, передає кореспондент Укрінформу.

У Палаці Європи премію було вручено дружині Кара-Мурзи Євгенії.

Кара-Мурзу було обрано із трьох фіналістів, кандидатури яких журі Премії, яке складається з незалежних діячів зі світу прав людини під головуванням президента ПАРЄ Кокса, визначило у вересні.

Кара-Мурза - російський політик, письменник та історик, один із лідерів опозиції в рф та співзасновник російського антивоєнного комітету, створеного для протидії вторгненню в Україну. Він був заарештований у квітні 2022 року, йому загрожує до 10 років ув'язнення.

Другим кандидатом була угорська кампанія Rainbow Coalition/LGBTQIA+ Rights - об’єднання правозахисних організацій, правозахисних груп LGBTQIA+ та інших громадських рухів.

Третім кандидатом було визначено українську Коаліцію “Україна. 5 ранку” - групу українських правозахисних організацій, метою яких є виявлення, документування, збір і збереження доказів, а також підвищення обізнаності громадськості про ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні під час загарбницької війни, яку веде росія.

Як відомо, Премія імені Вацлава Гавела з прав людини щорічно присуджується ПАРЄ у партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Charta 77 Foundation. Лауреату вручається диплом, відзнака та грошова частина премії, що становить 60 тис. євро.