Друга зустріч Європейської політичної спільноти пройде у Молдові

Перший саміт Європейської політичної спільноти показав користь від цього формату, наступні зустрічі якого пройдуть в Молдові, Іспанії та Великій Британії.

Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала, підбиваючи підсумки першої зустрічі Європейської політичної спільноти, яка пройшла у четвер у столиці головуючої в Раді ЄС Чехії.

За словами політика, спільним завданням було створити неформальну платформу, на якій можна буде співпрацювати, обмінюватися ідеями та знаходити рішення з метою повернення миру та процвітання в Європу, створити простір неформального обміну.

«Я думаю, нам це вдалося. Європейська політична спільнота – корисний формат», - заявив Фіала, анонсувавши наступні зустрічі в Кишиневі, Іспанії та Великій Британії.

Читайте також: Європейська спільнота має стати об’єднанням миротворців - Зеленський

Він зауважив, що Європейська політична спільнота не буде підмінювати формати кооперації в Європі.

Жодних формальних документів за результатами зустрічі не було ухвалено, цього й не планувалося.

Мир, стабільність, міграція, енергетична безпека та економіка – теми, які було обговорено під час зустрічі.

Читайте також: Європейська спільнота має посилити діалог між країнами континенту - Єлисейський палац

«Зустріч відбулася у критичний для майбутнього Європейського континенту момент: російська агресія проти України є викликам для спільної безпеки та стабільності, торкається всіх країн», - зазначив чеський прем’єр. Він також зауважив, що одною з тем було питання необхідності позбавитися залежності від країн, «які потім нас починають шантажувати, як це зробила росія».

У зустрічі взяли участь лідери 27 країн Євросоюзу, України, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, Албанії, Боснії та Герцеговини, Великої Британії, Ісландії, Косово, Ліхтенштейна, Норвегії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини, Чорногорії та Швейцарії.