Європа не має дати путіну себе залякати – Мішель

Європа наполегливо працює над тим, щоби підготуватися до зими без російського газу та зберегти єдність.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель на спільній з канцлером ФРН Олафом Шольцом пресконференції в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від початку війни росії проти України ЄС постійно намагається… системно, згуртовано та солідарно реагувати, щоби впоратися з наслідками… Ми бачимо, що росія не є надійним партнером. Ми маємо залишатися спокійними та не дати путіну залякати себе погрозами, які постійно надходять з кремля», - заявив Мішель.

Він зауважив, що санкції мають вплив не лише на країну-агресора, а й на європейські держави, зокрема в галузі енергетики, та настрої в суспільстві. Глава Євроради обговорив з німецьким канцлером важелі, які можуть бути застосовані на європейському рівні, аби протистояти цим викликам і пом’якшити тиск на економіку.

Читайте також: Ядерний терор росії вимагає рішучішої реакції - Зеленський розповів Мішелю про ситуацію на ЗАЕС

За словами Мішеля, серед заходів, які обговорюються, - зменшення споживання енергії; гарантоване забезпечення усіх країн-членів, промисловості та громадян за допомогою наявних ресурсів; зниження, наскільки це можливо, цін на енергоносії.

У цьому зв'язку президент Євроради зауважив, що зараз у Брюсселі проходить зустріч міністрів енергетики, які обговорюють пропозиції Європейської комісії та окремих країн-членів. Проте робота на цьому не закінчиться, тісні консультації щодо зменшення залежності від російських енергоносіїв і диверсифікації джерел постачання триватимуть у наступні місяці.

Читайте також: ЄС має збільшити обсяги закупівлі електроенергії в Україні - єврокомісар

Своєю чергою канцлер ФРН зауважив, що до ухвалення рішень ще далеко, пропозицій багато, але не всі вони є прийнятними. Водночас він запевнив, що країни-члени роблять усе заради зниження цін. За словами Шольца, такі можливості є.

Він також зауважив: «Немає газових санкцій з боку країн ЄС чи G7, є лише ситуація, коли росія більше не виконує своїх зобов’язань щодо поставок і різко скоротила прокачування різними трубопроводами».

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня російський Газпром повністю припинив постачання газу до Європи через «Північний потік-1». Того ж дня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має обмежити ціну на російський газ, щоб завадити спробам путіна маніпулювати енергетичним ринком.