Аббас не став вибачатися за теракт на Олімпіаді-72 у Мюнхені

Президент Палестини Махмуд Аббас роздратував канцлера ФРН Олафа Шольца під час спільної пресконференції у Берліні після двосторонніх перемовин. 

Аббас у відповідь на запитання, чи хоче він вибачитися за теракт під час Олімпіади-1972 року в Мюнхені, звинуватив Ізраїль у «Голокості» проти палестинців. Німецькі ЗМІ відразу охарактеризували це як скандал. Про це передає кореспондент Укрінформу.

«Ізраїль вчинив 50 масових вбивств у 50 палестинських населенних пунктах з 1947 року по сьогоднішній день. 50 масових вбивств, 50 актів «Голокосту», – заявив Аббас. За його словами, ізраїльська армія щодня вбиває палестинців.

Обвинувачення на адресу Тель-Авіва лунали протягом усього виступу Аббаса, який назвав політику Ізраїлю «системою апартеїду щодо палестинців», яка не сприяє миру та стабільності в регіоні. При цьому він запевнив, що палестинці «повністю відкидають тероризм і насильство» і чинять виключно мирний супротив. Палестина, зазначив її лідер, перебуває під окупацією 77 років, і цьому має бути покладений кінець, світ має визнати Палестину суверенною державою з правом члена в ООН.

«Я хочу чітко сказати на цьому етапі, що я не використовую слово апартеїд і що я не вважаю правильним описувати за його допомогою ситуацію», — відповів Шольц, який виглядав відверто роздратованим. Ще до того, як слово взяв Аббас, канцлер заявив, що близькосхідний конфлікт може бути вирішений лише переговорним шляхом на основі принципу «двох держав» і запевнив гостя, що Німеччина залишатиметься надійним партнером Палестинської автономії.

Переговори Шольца з Аббасом пройшли у відомстві канцлера ФРН 16 серпня. Німеччина вважає своїми партнерами як Ізраїль, так і Палестинську автономію.

Читайте також: Перемир’я між Ізраїлем та Палестиною закінчилось, у Наблусі - збройні сутички

Під час Олімпійських ігор у Мюнхені в 1972 році членами терористичної палестинської організації «Чорний вересень» було скоєно теракт, жертвами якого стали 17 осіб — 11 членів ізраїльської олімпійської збірної (4 тренери, 5 учасників змагань та двоє суддів) і один 5 з 8 терористів, які були вбиті спецназом у ході спроби звільнення заручників у ході спецоперації, проведеної 6 вересня. Після штурму терористи підірвали гелікоптер, у якому перебували заручники. Трьох уцілілих терористів було захоплено, але пізніше звільнено Західною Німеччиною після захоплення «Чорним вереснем» авіалайнера компанії Lufthansa.