ЄС засудив рішення росії розширити перелік «недружніх» країн

Євросоюз засудив рішення російської федерації розширити перелік «недружніх країн», до якого москва додала п’ять держав ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у декларації Високого представника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз висловлює жаль з приводу рішення російського уряду від 20 липня 2022 року додати п’ять країн-членів ЄС - Грецію, Данію, Хорватію, Словаччину та Словенію - до переліку країн, щодо яких застосовуються «заходи у відповідь на недружні дії закордонних держав». ЄС вважає звинувачення у недружній поведінці безпідставними й неприйнятними, та закликає росію скасувати всі такі переліки», - вказується в документі.

Як зазначає Високий представник ЄС, таке рішення є ще одним кроком росії на продовження ескалації у відносинах з Європейським Союзом та його членами. Рішення створити перелік так званих «недружніх» держав є несумісним з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини від 1961 року. ЄС закликав рф переглянути своє рішення та повністю поважати цю конвенцію.

Читайте також: Євросоюз запровадив винятки для санкцій проти рф

«Країни ЄС продовжують закликати росію негайно зупинити свою агресію проти України та інші порушення міжнародного права, включаючи порушення власних міжнародних обов’язків та зобов’язань», - наголошується в декларації.

Як повідомлялося, 23 квітня 2021 року путін підписав указ, що обмежує для «недружніх» країн право наймати російських громадян у свої дипмісії в москві. 20 липня цього року росія внесла до списку таких країн Грецію, Данію, Словаччину, Словенію і Хорватію.

Читайте також: Газовий шантаж росії: Євросоюз готується до будь-яких сценаріїв

Відтепер Греція зможе наймати у свої дипмісії не більше 34 осіб, Данія - 20, Словаччина - 16. Словенія та Хорватія взагалі не зможуть наймати співробітників у свої дипмісії та консульські установи. У травні 2021 року аналогічні обмеження росія запровадила щодо дипмісій «недружніх» США та Чехії.

Ще один список «недружніх» іноземних держав і територій було затверджено розпорядженням уряду росії 5 березня 2022 року, до нього увійшли, зокрема, всі країни Євросоюзу.