Зерно з балтійським присмаком, «Рамштайн» в Гаазі та Байден у пошуках нафти

Три події світу

Обговорення долі українського зерна вийшло на фінішну пряму, як стверджують учасники консультацій у Стамбулі. 

Представники 45 країн у Гаазі домовилися розслідувати воєнні злочини росії в Україні. Джозеф Байден здійснив неоднозначне близькосхідне турне. путін вирішив роздавати українцям російські паспорти від пуза віялом.

13 липня у Стамбулі військові делегації України, Туреччини та росії провели за участі представників ООН обговорення перспектив створення морських коридорів для вивезення українського зерна. Хоча маркетинговий рік на зерновому ринку розпочався лише 1 липня, низка країн Африки розраховує на українське збіжжя. Остаточно відлагодити експортний механізм в умовах повномасштабної війни поки не вдалося, переговори продовжаться цього тижня. Лунають припущення, що послаблення Європейською Комісією вимог до транзиту товарів на територію Калінінградської області може бути частиною домовленостей з росією. Яка, у свою чергу, гостро зацікавлена у тому, щоб витіснити Україну зі світового ринку зерна. Тому не варто забувати, що війна – це не лише бойові дії, але і протистояння економік, прагнення завдати максимальної шкоди супротивнику. Вже 14 липня рашисти завдали варварського ракетного удару по Вінниці, намагаючись підвищити ставки у переговорах.

Представники 45 країн у Гаазі в межах Ukraine Accountability Conference домовилися координувати розслідування воєнних злочинів росії в Україні. Масштаб цих злодіянь дозволяє говорити про державну політику дегуманізації українців, яка буяє на території Російської Федерації. Поява такого міжнародно-правового «Рамштайну» дозволить не лише покарати злочинців у одностроях російської армії, але і дати оцінки керівникам держави, що спрямували їх в Україну.

Джозеф Байден здійснив близькосхідне турне – своєрідну обов’язкову програму для кожного американського президента. Близький Схід для США був і залишається пріоритетним регіоном, тому геть не дивно, що Байден пообіцяв «не допустити утворення вакууму», який могли б заповнити росія, Китай чи Іран. Єрусалимська декларація з питань безпеки, яку підписали Джозеф Байден та Яїл Лапід – очевидний крок підтримки Ізраїлю, який перебуває у тривалій внутрішньополітичній турбулентності. Символічною виявилася і зустріч президента США з керівником Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом. Переговори Джозефа Байдена з саудівським принцом Мохаммедом бін Салманом викликали неоднозначну реакцію у США, адже того вважають замовником вбивства журналіста Джамаля Хашоггі восени 2018 року. Проте Байдену вкрай потрібне збільшення присутності саудівської нафти на світовому ринку, тому і довелося йти на компроміси.

P.S. Рішення владіміра путіна про спрощений порядок надання російського громадянства всім бажаючим громадянам України є логічним продовженням політики із захоплення української території. Потужність репресивного апарату на окупованих територіях дозволяє кремлівському диктатору сподіватися на збільшення кількості бажаючих отримати документи з двоголовим орлом на обкладинці. Наразі можна стверджувати про масові вивезення та депортації українських громадян до росії.

Євген МАГДА, Інститут світової політики