Захоплення танкерів: Греція звинуватила Іран у піратстві

Заява

Греція вважає, що захоплення Іраном двох танкерів у Перській затоці рівнозначне актам піратства.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву МЗС Греції.

«Вищезгадані дії (захоплення танкерів - ред.), по суті, рівносильні актам піратства. Генеральний секретар (МЗС Греції Фемістокліс Деміріс - ред.) рішуче засудив ці дії, які суперечать фундаментальним нормам міжнародного права та міжнародного судноплавства», - йдеться в заяві міністерства.

У зв’язку із захопленням танкерів посла Ірану було викликано до МЗС Греції, йому висловили протест.

Деміріс закликав негайно звільнити кораблі й екіпажі та підкреслив, що ці дії особливо негативно вплинуть на двосторонні відносини, а також на відносини ЄС та Ірану.

Читайте також: росія дедалі більше наближається до сценарію розвитку санкційного «друга» – Ірану

У заяві МЗС вказується, що танкер Delta Poseidon під грецьким прапором ішов у міжнародних водах Перської затоки на відстані 22 морські милі від узбережжя. На його борт приземлився вертоліт ВМС Ірану, озброєні люди захопили в полон екіпаж, у тому числі двох громадян Греції. Подібний інцидент стався поблизу узбережжя Ірану на іншому судні під грецьким прапором, на борту якого - семеро громадян Греції.

Влада Греції також закликала громадян уникати поїздок в Іран і рекомендувала кораблям під грецьким прапором виконувати інструкції міністерства морських справ та острівної політики, з яким МЗС перебуває у тісній координації.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Корпус вартових ісламської революції Ірану захопив два грецькі нафтові танкери у Перській затоці. 

Читайте також: Греція арештувала російський нафтовий танкер

Раніше США конфіскували іранську нафту, що зберігалася на російському судні поблизу грецького острова Евбея в Егейському морі. Судно було тимчасово затримане грецькою владою ще 15 квітня, коли стало на якір біля порту Карістос. На той час воно прямувало під російським прапором і на борту було 19 росіян - членів екіпажу.

25 травня Сполучені Штати заявили, що російська влада і державні компанії допомагають іранському Корпусу вартових ісламської революції займатися контрабандою нафти та відмивати кошти, через що вирішено запровадити санкції.