Американська трагедія, резонанс якої може вплинути і на Україну

Сьогодні вночі у США сталася ще одна трагедія, резонанс якої може вплинути і на Україну та її поточні події

Близько 11:20 за місцевим часом, 18-річний мешканець містечка Увальде, що в Техасі вистрілив у свою бабусю у себе вдома та поїхав на великому пікапі до місцевої школи. Автомобіль звалився у кювет та розбився, а сам стрілець пішов у школу і здійснив стрілянину по невинним дітям.

Очевидці бачили як він виходив з машини з гвинтівкою та у бронежилеті. Об 11:32 за місцевим часом він відкрив вогонь у початковій школі міста. Загинуло 19 дітей 8-9 річного віку та 2-є дорослих. 66-річна бабуся стрільця та 10-річна дівчина досі перебувають у важкому стані в лікарні.

Президент Байден швидко відреагував на інцидент нищівною критикою лобістів права на зброю та противників контролю і регулювання обігу зброї. У своїй промові одразу після події президент США сказав, що не розуміє, чому в США ця трагедія постійно повторюється? І, що настав час реагувати швидко і різко.

Посилення контролю за обігом зброї в США є однією з частин політичної програми Демократичної партії США, яка блокується збройним лоббі. Навколо питання контролю за обігом зброї вже давно точиться багато дискусій, які часто переростають у істеричні баталії.

Очевидно, що ця тематика буде використана у риториці демократів напередодні довиборів у США 8 листопада 2022 року. Кампанія по контролю за обігом зброї буде, скоріше за все, розгорнута дуже широко і може поглинути увесь медіа- та наративний простір американців.

Для нас це несе безпосередні ризики.

По-перше, частиною наших прохань про надання зброї є окремі неофіційні апелювання до Другой поправки до Конституції США - право на зброю. Українці просять американців розцінювати потреби Україні у зброї для самозахисту, як аналогію з Другою поправкою. Очікувано, риторика всередині США про контроль за обігом зброї ризикує перекинутися на дискусію про постачання зброї Україні.

По-друге, наративи про Україну, очевидно відійдуть на другий план, як я і попереджав деякий час тому, коли пропонував перетворити наш блокбастер на серіал, в якому мають з'являтися нові персонажі. Отже, нам стане складніше просувати свої меседжі у американську цільову аудиторію.

По-третє, Байден не може однією рукою роздавати зброю Україні, а іншою рукою контролювати обіг зброї в США.

Усі ці передумови потребують обдумування та аналізу в контексті урядових комунікацій. І, це було б зроблено, якби в Україні існувала система стратегічних комунікацій.

В Україні від війни загинуло близько 250 дітей. Але, щоб зберегти інші життя, шляхом отримання зброї, ми зараз повинні подумати про дитячі життя в Америці і про те, як до цього поставиться американське суспільство.

Дмитро Золотухін

Fb