Індія планує підвищити закупівлі російської нафти – Economic Times

Індійські державні нафтопереробні заводи найближчим часом планують збільшити закупівлі російської нафти, сподіваючись на значні знижки.

Про це повідомляє Economic Times із посиланням на джерела, передає Укрінформ.

Як зазначається, з початку війни в Україні індійські державні нафтопереробні заводи придбали понад 15 мільйонів барелів російської нафти у трейдерів, а також у фірм із росії, розраховуючись доларами за звичайними банківськими каналами.

Однак індійські нафтопереробники очікують зростання доступності російської нафти та знижок найближчими тижнями.

«Війна навряд чи закінчиться найближчим часом, і російська нафта зіткнеться із новими обмеженнями в Європі. Китай також стикається із уповільненням попиту через пандемію. Це означає, що в Індію надходитиме більше нафти за приємнішими цінами, ніж раніше», - наголосило джерело.

У зв'язку з цим, за словами джерел Economic Times, в Індії хочуть перемістити стратегію закупівель російської нафти з тендерів на договірні угоди для отримання більш значних знижок, оскільки раніше вища вартість фрахту за російську нафту робила її імпорт нерентабельним.

Читайте також: Індія прагне стабілізувати економічні зв'язки з рф на фоні санкцій – Reuters

«Перехід до договірних угод означає, що можна надати кільком постачальникам можливість покращити свої пропозиції. Це допомагає укладати вигідніші угоди», — повідомили виданню джерела.

Зазначається, що імпорт сирої нафти з росії становить невелику частину від загального обсягу імпорту Індії через його нерентабельність. Навіть після деяких нещодавніх підвищень закупівель російська нафта складатиме менш як 1% від загального обсягу імпорту нафти до Індії.

Читайте також: Німеччина може виключити Індію зі списку учасників саміту G7 за мовчання про війну рф в Україні

Як повідомлялося, США закликали Індію не купувати російську нафту, розцінюючи це як мовчазну фінансову підтримку Нью-Делі російської агресії проти України.