Глави МЗС країн Балтії та Франції підтвердили необхідність посилення допомоги Україні

Під час зустрічі у Таллінні міністрів закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Франції було заявлено, що потрібно продовжувати санкційний тиск на росію та допомогу Україні та посилювати свою оборону через ситуацію, що змінилася у сфері безпеки.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

У ході пресконференції за підсумками зустрічі міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що росія зараз не може розраховувати на перемогу у війні з Україною. При цьому завдання західних країн – посилити фінансову, військову, гуманітарну допомогу Україні та сприяти переговорам. Він застеріг від довіри російським обіцянкам про скорочення бойових дій, зазначивши, що можна судити лише з реальних вчинків. Ле Дріан також обвинуватив росію в історичному ревізіонізмі та імперіалістичному підході до її ролі у світі.

Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс закликала продовжувати збільшувати санкційний тиск на Росію і змусити її так чи інакше відшкодувати Україні збитки, завдані війною.

«Ми запропонували відкрити окремий Ескроу-рахунок, на якому відкладатиметься частина платежів за російську енергію. Пізніше ці гроші можна використати на відновлення України. Ми також запропонували використати заморожені активи як фонд для відновлення українських міст та цивільної інфраструктури», - сказала Лійметс.

Водночас міністр закликала політично ізолювати росію і, зокрема, призупинити членство росії в раді з прав людини ООН.

Про важливість ізоляції росії говорив і міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він наголосив, що зараз відбувається протистояння всьому «режиму путінізму та путіністичної росії». Поки той існує, балтійські країни збільшать витрати на оборону і зроблять все, що від них залежить, щоб зміцнити східний кордон.

Про адаптацію оборони балтійських країн до нових реалій говорив і глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс. За його словами, для забезпечення оборони «східного флангу» потрібна допомога НАТО. Тому вже на найближчому саміті НАТО в Мадриді необхідно домовлятися про постійну передову оборону в країнах Балтії.

Зустріч чотирьох міністрів закордонних справ проходила на тлі повномасштабної війни, яку розпочала 24 лютого росія проти України.