Австрія відмовилася платити росії за газ в рублях

Австрія, як і інші держави-члени Євросоюзу, не буде виконувати вимогу росії про оплату в рублях поставок природного газу.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила федеральний міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер в інтерв’ю австрійському телеканалу PULS 4.

«Ми не будемо платити в рублях. І тут ми єдині з іншими державами Європейського Союзу, і це – важливо», - заявила Таннер.

За її словами, австрійський уряд має всі необхідні законодавчі можливості, щоб реагувати на виклики у сфері енергозабезпечення, зокрема, забезпечення постачання газу приватним домогосподарствам.

Австрійське інформагентство АРА повідомило в середу про те, що Австрія оголошує рівень раннього попередження у своєму плані на випадок надзвичайної ситуації у газопостачанні. Причиною цього стала заява рф про те, що майбутні поставки газу мають оплачуватися лише в рублях.

Цей перший ступінь аварійного плану передбачає посилення системи нагляду та моніторингу. Заходи з контролю енергопостачання, такі як нормування, наразі не плануються – вони передбачені на третьому рівні плану.

При цьому, у міністерстві енергетики Австрії заявили, що наразі поставки газу з росії відбуваються без обмежень. Згідно з відомством, газосховища росії заповнені на 13%, що відповідає середньому показнику за останні роки.

Як повідомляв Укрінформ, у ФРН раніше також було активовано перший етап попередження з плану на випадок надзвичайної ситуації у газопостачанні.

Путін 23 березня заявив, що росія вимагатиме від «недружніх» країн, серед яких держави ЄС, платити за газ у рублях. Ці платежі, відповідно до вимоги москви, мають бути переведені на рубль до 31 березня. Цей крок був розцінений як спроба стримати падіння російської валюти й уникнути західних санкцій.

Міністри енергетики країн G7 відкинули вимогу президента рф про те, щоб «недружні» країни платили за російський газ рублями.