росію треба відрізати від «нових» грошей - Моравецький

Росію треба позбавити надходження нових фінансових ресурсів, зокрема, від продажу енергоносіїв, які можуть піти на ведення війни з Україною. Проте розриву торговельних відносин з росією не хочуть, зокрема, Німеччина, Австрія та Угорщина.

Про це повідомив у п’ятницю у Брюсселі у рамках саміту ЄС глава уряду Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

“Не є жодною таємницею, що Польща вимагає подальших санкцій, і я переконаний, що виходячи з наших вчорашніх домовленостей, вже незабаром буде підготовлено черговий пакет санкцій (проти росії - ред.)”, - підкреслив Моравецький.

На його переконання, санкції мають бути далекосяжними і мати вплив на росію вже зараз. Він вважає, що їх дія у середньостроковій і довгостроковій перспективі важлива, але це “не впливає на прийняття нею рішень щодо України тут і зараз”.

Як підкреслив польський прем’єр, наразі дуже важливо заблокувати надходження до Росії “новий коштів”.

“Польща дуже активно підкреслює необхідність обмеження торгівлі енергоносіями, тобто торгівлі нафтою, газом, вугіллям з Росією. Ми найголосніше про це говоримо”,- підкреслив польський прем’єр.

За його словами, окремі великі країни, такі як Німеччина, а також невеликі, як Австрія та Угорщина, утримуються від рішучих рішень та дій щодо “якнайшвидшого розриву торгівлі з Росією тут і зараз”.

Глава польського уряду наголосив, що Варшава підтримує спільну закупівлю газу та інших енергоносіїв. За його словами, Єврокомісія повинна виходити з конкретними пропозиціями щодо цього і того, як боротися з високими цінами на енергоносії.

Як повідомляв Укрінформ, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.