путін шукає нові методи для втягування білорусів у війну з Україною

Співробітники російських спецслужб намагаються схилити білоруських військових до участі у війні з Україною та обіцяють грошове забезпечення у розмірі $1000-1500 на місяць.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

«Співробітники російських спецслужб вивчають морально-психологічний стан військовослужбовців білорусі та проводять «індивідуальні бесіди» з рядовим складом. Таким чином путінські емісари намагаються схилити білоруських військових до участі у війні з Україною, нехай навіть не у складі ЗС білорусі. За виконання «спеціальних завдань» білорусам пропонується грошове забезпечення у розмірі $1000-1500 на місяць», – йдеться у повідомленні.

Крім того, білорусам обіцяють пільгове навчання у російських військових вищих навчальних закладах, наприклад рязанському повітрянодесантному командному училищі.

За інформацією розвідки, такі спроби «рекрутингу» білоруських військових зафіксовані в підрозділах 103-ї повітрянодесантної дивізії ЗС білорусі та гомельській прикордонній групі.

Водночас зазначається, що серед білоруських військових спостерігається дуже низький рівень мотивації щодо участі у бойових діях. Ті ж, хто дав згоду, виключаються зі списків особового складу своїх підрозділів для продовження служби не в лавах ЗС білорусі.

В Головному управлінні розвідки інформують, що серед вищого військово-політичного керівництва білорусі зараз відбуваються суперечки щодо можливості залучення до бойових дій в Україні. Переважна кількість особового складу, яка відмовляється від участі у так званій «спеціальній операції», перевіряється на зв’язки з опозицією. Нелояльних до рф командирів замінюють.

Як повідомляв Укрінформ, американський телеканал CNN із посиланням на представників адміністрації США повідомив, що військові фахівці й розвідка Сполучених Штатів і НАТО вважають імовірним приєднання білоруських збройних сил до російського наступу на територію України упродовж ближчої перспективи.

Фото: Нехта