Канада, Нідерланди та Британія обіцяють росії посилення санкцій

Нідерланди, Великобританія та Канада разом домагатимуться притягнення росії до відповідальності за обстріли цивільних та інші порушення гуманітарного права в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у спільній заяві трьох країн.

“Ми стали свідками значного та невибіркового застосування сили проти цивільних, що заборонено міжнародним гуманітарним правом. Ми докладемо зусиль, аби порушення міжнародного права в Україні були розслідувані, докази - зібрані, а виконавці притягнені до відповідальності”, - йдеться у заяві.

Зазначається, що саме тому ці три держави “приєдналися до наймасовішого в історії звернення до Міжнародного кримінального суду задля пришвидшення розслідування”.

“Також саме тому ми вітаємо термінове створення Радою з прав людини ООН Комісії з розслідування, яка має потужний мандат на розслідування. Ми готові надавати подальше сприяння для підтримки роботи прокурора Міжнародного кримінального суду”, - наголошується у документі.

Підписанти також закликали рф “сповна дотримуватися міжнародного гуманітарного права та прав людини, й негайно припинити вогонь, що дозволить безпечний прохід цивільних, продовольства та ліків”.

Як повідомляв Укрінформ, на третій день війни Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

Українська сторона просить запровадити тимчасові заходи та зобов’язати рф зупинити свої військові дії на території України.