Організатор терактів на Балі відсидить 15 років за ґратами

В Індонезії суд виніс вирок ватажку терористичної організації «Джамаат Ісламіях» - 15 років ув’язнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

58-річного терориста Аріфа Сунарсо, більш відомим як Зулкарнайн, визнали винним в організації вибухів на Балі у 2002 році, внаслідок яких загинули 202 людини з 21 країни. Це був найбільший теракт в історії Індонезії, відтоді Зулкарнен переховувався до 2020 року, коли його затримали. Раніше були засуджені також троє виконавців теракту, ще кількох було ув’язнено або знищено при затриманні спецслужбами.

Зулкарнена заарештували у грудні 2020 року на острові Суматра. Він визнав, що очолював бойове крило «Джамаат Ісламіях».

Читайте також: В Індонезії вимагають довічного ув’язнення для організатора терактів на Балі

Зазначається, що Зулкарнен, біолог за фахом, у 1980-х потрапив до Афганістану та пройшов там підготовку в таборі ісламських екстремістів. Згодом він сам став інструктором для інших бойовиків.

У 2005 році він був включений до санкційного списку Радбезу ООН за зв’язки з Аль-Каїдою і Талібаном. Його вважали одним з координаторів Аль-Каїди в Південно-Східній Азії та одним з кількох індонезійців, які мали прямі контакти з Бін Ладеном.

Згодом Зулкарнен очолив бойове крило «Джамаату», до якого входили близько 300 індонезійців, які пройшли навчання в Афганістані та на Філіппінах. Уряд США пропонував винагороду за нього у розмірі $5 мільйонів в рамках боротьби з тероризмом.

Хоча Зулкарнен не брав прямої участі в закладенні вибухівки, його визнали винним у вербуванні терористів, фінансуванні операції та переховуванні бойовиків після атаки. Обвинувачення вимагало для нього довічного ув’язнення, але суд виніс рішення про 15 років за ґратами.