Байден назвав штурм Капітолія спробою держперевороту

Президент США Джо Байден вважає штурм Капітолія у січні 2021 року спробою державного перевороту.

Про це він заявив під час виступу в Атланті, передає Укрінформ із посиланням на The Hill

"Агресивний натовп 6 січня 2021 року, вмотивований та заохочений переможеним колишнім президентом, прагнув за допомогою насильства здобути те, що він (Дональд Трамп - ред.) втратив під час голосування... Саме тому ми зібралися тут сьогодні. Для того, щоб виступити проти сил в Америці, що цінують владу вище за принципи, сил, які здійснили спробу перевороту, перевороту проти законно вираженої волі американського народу", – сказав Байден.

За його словами, тоді відбулася спроба нав'язати волю натовпу та нівелювати результат вільних і справедливих виборів.

"Нам прагнули нав’язати волю натовпу, скасувати вільні та чесні вибори та, вперше в історії Америки, перервати мирний процес передання влади",- наголосив президент.

Він додав, що тоді сталася спроба "вкрасти у народу вибори 2020 року".

"Вони зазнали невдачі, але ні у перемозі демократії, ні в її майбутньому впевненості не було", - підсумував Байден.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня 2021 року експрезидент США Дональд Трамп заявив своїм прихильникам під час мітингу неподалік Білого дому про начебто «вкрадені» у нього вибори. Після цього натовп рушив до будівлі Конгресу США, де відбувався формальний процес затвердження перемоги на президентських виборах Джо Байдена.

Протестувальники увірвалися до будівлі Капітолію, що спричинило негайну евакуацію членів Конгресу та припинення усіх законодавчих процедур. Під час заворушень п’ятеро людей загинули, сотні дістали поранення. Кримінальні справи порушені проти понад 700 учасників нападу на Конгрес США.

У червні Палата представників США створила спеціальний комітет для розслідування січневого штурму Капітолія

Фото: The Washington Post