У Казахстані силовики затримали вже понад п'ять тисяч людей

У Казахстані кількість затриманих за участь у протестах зросла до 5135 осіб: їх підозрюють у вбивствах, насильстві щодо представників влади та розбійних нападах.

Про це в неділю, 9 січня, повідомило республіканське МВС, передає Укрінформ із посиланням на телеканал "Хабар 24".

"По всьому Казахстану на цей момент затримано 5135 осіб", - йдеться в повідомленні.

Як заявив в ефірі телеканалу виконувач обов'язків голови МВС Єрлан Тургумбаєв, за фактами вбивств, насильства щодо представників влади, розбійних нападів, хуліганства та крадіжок розпочато 125 досудових розслідувань.

Напередодні у МВС Казахстану повідомлялося, що серед затриманих є іноземці.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.