Євросоюз пропонує Казахстану допомогу у врегулюванні кризи - Боррель

Глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель у суботу заявив, що ЄС готовий допомогти Казахстану у врегулюванні кризи.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ.

«Казахстан є важливим партнером для Європейського Союзу, з яким (укладена) чинна Угода про партнерство і співробітництво… Ми готові надати допомогу для мирного вирішення кризи. Зовнішня військова підтримка має поважати суверенітет та незалежність Казахстану, як і фундаментальні права його населення», - йдеться у документі.

Високий представник ЄС висловив глибокий жаль з приводу людських втрат та рішуче засудив широко поширені акти насильства. Він наголосив на важливості запобігти подальшій ескалації, уникнути будь-якого підбурювання до насильства, виявляти стриманість та не використовувати поточну напругу для досягнення інших цілей. Він наголосив, що ситуація в Казахстані є важливою для стабільності усього регіону.

«Ми закликаємо владу Казахстану дотримуватися власних зобов’язань у ці складні часи, включаючи повагу до прав людини та фундаментальних свобод своїх громадян, зокрема, до свободи зібрань, свободи висловлювань та преси», - наголошується у Декларації Високого представника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.