Російські найманці у Малі зайняли покинуту французами військову базу

У Малі російських військових найманців перекинули до міста Тімбукту на півночі країни для навчання малійських сил на базі, покинутій французькими військами у грудні 2021 року. 

Про російський військових заявив офіційний представник армії Малі, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Минулого місяця уряд Малі офіційно оголосив, що в країну прибули «російські інструктори», але влада країни, як і Москва, не надає подробиць про їхнє розгортання, зокрема про кількість залучених солдатів.

Прибуття росіян викликало різку критику із боку країн на чолі з Францією. За їхніми словами, до складу сил входять найманці з ПВК «Вагнер», яку звинувачують у порушеннях прав людини в інших країнах.

Уряд Малі це заперечував, заявивши, що російські війська перебувають у країні у межах двосторонньої угоди.

«У нас були нові придбання літаків та обладнання у них (росіян — ред.). Навчатися у нас на місці набагато дешевше, ніж їхати туди... У чому проблема?» — сказав агентству Reuters представник малійської армії.

Водночас не уточнив, скільки росіян було відправлено до Тімбукту.

Місцеві жителі повідомили Reuters, що російські військові у формі були помічені у місті на авто, але скільки їх було, сказати не змогли.

Нагадаємо: за останній рік у Малі відбулися два військові перевороти, внаслідок яких до влади прийшла хунта на чолі з полковником Ассімом Ґоїтою, яку не визнала світова спільнота. На тлі політичної нестабільності Франція оголосила про закриття кількох своїх військових баз на півночі Малі.