Екстрадований до Штатів Клюшин може мати інформацію про операції ГРУ – Bloomberg

Екстрадований у США російський бізнесмен Владислав Клюшин може знати подробиці про злом серверів Демократичної партії США у 2016 році та отруєння Сергія Скрипаля у 2018 році.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, близькі до російської розвідки, передає Укрінформ.

Як зазначається, 41-річний Клюшин має доступ до документів, що стосуються російської кампанії зі злому серверів Демократичної партії під час виборів у США у 2016 році. Ці документи, за даними джерел, підтверджують, що злом було здійснено групою російської військової розвідки ГРУ, яку американські компанії з кібербезпеки назвали Fancy Bear або APT28.

Джерела стверджують, що США можуть уперше отримати докладні документальні докази спроб Росії вплинути на вибори.

Серед аргументів на користь того, що Клюшин має цінну для США інформацію є те, що його підлеглим у компанії М13 був колишній співробітник ГРУ Іван Єрмаков. У 2018 році Єрмаков був одним з обвинувачених у зломі комп'ютерних систем Демократичної партії.

За інформацією джерел, Клюшин має доступ до секретних записів ще й інших операцій ГРУ за кордоном: серії хакерських атак, а також отруєння новачком експолковника ГРУ Скрипаля та його дочки у Великій Британії у 2018 році.

Джерела видання вважають, що Клюшин може передати ці дані американцям, щоб покращити своє становище у суді.

Нагадаємо: 19 грудня російського підприємця Владислава Клюшина, який підозрюється в інсайдерській торгівлі на десятки мільйонів доларів, екстрадували зі Швейцарії до США.