Дуда ветував закон, що міг змусити «замовкнути» головний опозиційний канал

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на зміни до закону про телебачення і радіомовлення країни, що у перспективі могли позбавити ліцензії на мовлення головний опозиційний телеканал TVN, який перебує у власності американської компанії Discovery.

Про cвоє рішення Дуда повідомив під час пресконференції у понеділок у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Я відмовляються підписувати зміни до закону про телебачення і радіомовлення і направляю цей закон для подальшого розгляду у Сеймі”,- підкреслив Дуда.

Він наголосив, що “закриває цю тему” і закликає Сейм прийняти правовий акт, який би не викликав політичних поділів.

Він висловив думку, що як провладні, так й опозиційні сили підтримують ідею обмеження щодо володіння польськими ЗМІ іноземними суб’єктами.

“Але це потрібно зробити на майбутнє, зробити це добре, упорядковано і без так званих законодавчних вкидань”,- зазначив Дуда.

Він зауважив, що у разі підписання цього закону у Польщі, крім пандемії, інфляції та зростання цін, виникла б чергова проблема, пов’язана з правом власності великої медійної компанії (TVN – ред.).

Президент РП зауважив, що цей закон безпосередньо стосується також польсько-американської торговельно-економічної угоди від 1990 року, відтак справа є дуже серйозною. На його переконання, цей закон повинен також враховувати питання плюралізму думок і свободи слова.

Більшість польських опозиційних політиків схвально висловилася щодо рішення Дуди.

Тимчасовий повірений у справах США в Польщі Бікс Алю (Bix Aliu) подякував Дуді у Твітері за лідерство, підтримку спільних демократичних цінностей, а також захист інвестиційного клімату в Польщі. “Разом союзники є сильнішими!”,- підкреслив американський дипломат.

Як повідомлялося, Сейм Польщі голосами провладної більшості 17 грудня ухвалив зміни до закону про телебачення і радіомовлення. Таким чином він відкинув вето на цей закон Сенату Польщі, більшість в якому має опозиція. В одному з пунктів прийнятого закону вказувалося, що концесію на мовлення не може бути надано ЗМІ в Польщі, власником контрольного пакета акцій якого є суб’єкт, чий центральний офіс розташований за межами Європейського економічного простору. У Польщі єдиним таким медіа є опозиційний до влади телеканал TVN, власником якого є американська група Discovery. В офіційній заяві група Discovery тоді назвала прийняття цього закону “безпрецедентним замахом на вільні ЗМІ”. Вона також наголосила, що ці дії спрямовані проти найбільшого і найважливішого союзника Польщі, яким є США.

Це рішення Сейму викликало критику з боку Держдепартаменту США.

Телеканал TVN зібрав в Інтернеті понад 2,5 млн підписів під закликом до президента Дуди заветувати цей закон.